Prezentacija 213-214. dvobroja časopisa makroekonomske analize i trendovi

04. septembar 2012 , Beograd, Ekonomski institut
See video
RTS, Dnevnik 2, 4. septembar 2012.

Dobrih signala nema - svi planovi s početka godine pali su u vodu, a suša dodatno pogoršala situaciju. Inflacija će biti dovostruko veća od očekivane - 10 odsto. Proizvođači najavljuju poskupljenja, upozoravaju stručnjaci Ekonomskog instituta.

Izjave Vladimira Vučkovića, urednika MAT-a, Stojana Stamenkovića, koordinatora istraživačkog projekta MAT i Miladina Kovačevića, člana redakcije MAT

Vladimir Vučković: Dobro je još za vreme pravljenja rebalansa budžeta za ovu godinu, a naročito prilikom konstruisanja budžeta za narednu godinu, konsultovati MMF jer ukoliko se nešto bude radilo mimo dobre prakse onda će sklapanje aranžmana, pa bilo to i početkom sledeće godine, biti teško.

Stojan Stamenković: Da li država može da se zaduži? Može ako inflacija bude ne 10, nego 15 odsto i mi smo to u prošlosti umeli da radimo vrlo dobro.

Miladin Kovačević: Ova godina će se završiti pozajmicom na tržištu novca od oko 1,7 milijardi evra, ali ono što nas čeka u 2013. godini jeste problem otplate javnog duga koji će biti mnogo veći.

See video
Izjava Vladimira Vučkovića, urednika MAT-a o budžetskom deficitu i javnom dugu

Vladimir Vučković: Potrebno nam je oko milijardu i po evra za finansiranje deficita i vraćanje duga, a veoma je ozbiljan izazov doći do tog novca.  

See video
Tanjug, Video galerija, 4. septembar 2012.

Izjava Vladimira Vučkovića, urednika MAT-a o padu industrijske proizvodnje.

Vladimir Vučković: Pad industrijske proizvodnje od maja do jula iznosio je 3,4 odsto, ali zabrinjava što se to dešavalo konstantno tri meseca u proseku po 1,2 odsto.

See video
Tanjug, Video galerija, 4. septembar 2012.

Izjava Vladimira Vučkovića, urednika MAT-a o saradnji sa MMF-om

Vladimir Vučković: Dobro je imati Međunarodni monetarni fond na svojoj strani, bez obzira na to što u ovoj godini neće biti "odmrzavanja" starog, niti sklapanja novog aranžmana.

See video
Tanjug, Video galerija, 4. septembar 2012.

Izjava Miladina Kovačevića, člana redakcije MAT-a o reformi javnog sektora

Miladin Kovačević: Tekuća budžetska godina u Srbiji biće završena pozajmicama novca u iznosu od oko 1,7 milijardi evra. Treba što pre da počne reforma javnog sektora jer više nema vremena za odlaganje.

See video
Tanjug, Video galerija, 4. septembar 2012.

Predstavljen letnji dvobroj časopisa MAT u izdanju Ekonomskog instituta (pokrivalica).