Okrugli sto „Prvih deset konkretnih mera nove vlade – Strategija Srbije za privredni rast“

22. jun 2012 , Mokra Gora
See video
RTS, Dnevnik 2, 22. jun 2012.

Prilog Vivaldi forum na Mokroj Gori

Dok se čeka dogovor političara o formiranju vlade, ekonomisti i privrednici ne gube vreme. Sa ekonomskog foruma "Vivaldi" na Mokroj gori, predlažu mere koje bi trebalo da dovedu do rasta ekonomije. Njihova poruka je jasna: vlada treba što pre da se formira da bi se izbegla recesija.

Izjave Lu Brefora, šefa Kancelarije Svetske banke u Srbiji, Vadimira Vučkovića, člana Fiskalnog saveta i urednika Makroekonomskih analiza i trendova, Božidara Đelića, konsultanta Evropske banke za obnovu i razvoj i Miloša Bugarina, predsednika Privredne komore Srbije.

Lu Brefor: Srbija pati od visokog nivoa holesterola koji je dobila od velikog zaduživanja. U redu je kada dug raste radi investicija, ali ne i zbog potrošnje i davanja za plate i penzije. Nova vlada moraće sa manje sredstava da uradi više.

Vladimir Vučković: Sazreva svest političara da su javne finansije u problemu i da neke nepopularne mere moraju da se sprovedu. Međutim, izgleda da nisu još svesni dubine problema.

Božidar Đelić: Izbori su doveli do ulaska čak 46 partija u skupštinu pa smo u poslednje vreme videli jako izražavanje specifičnih stavova oko nekih specifičnih pitanja od strane nekih partija i to naravno dosta težak zadatak čini još težim.

Miloš Bugarin: Nije potreban samo konsenzus među političarima, nego i politički konsenzus sa privredom, kako bi ceo projekat bio održiv i imao svoju konstantu.

See video
Tanjug, Video galerija, 22. jun 2012.

Izjava Kori Udovički, bivšeg direktora UNDP za zemlje u tranziciji i predsednika CEVES-a o dilemi „štednja ili potrošnja“

Kori Udovički: Istina je da se smanjuje privredni zalet kad smanjujemo domaću tražnju, ali naš problem nije u veličini tražnje već na strani ponude.

See video
Tanjug, Video galerija, 22. jun 2012.

Izjava Božidara Đelića, konsultanta Evropske banke za obnovu i razvoj o stanju u javnim finansijama

Božidar Đelić: Krvarenje javnih finansija Srbije nije nešto što se pojavilo odjednom. Činjenica je da suprotno očekivanjima mnogih nije došlo do oporavka ekonomske situacije u Evropi i svetu, već naprotiv, do dodatnog pogoršanja.

See video
Tanjug, Video galerija, 22. jun 2012.

Izjava Vladimira Vučkovića, člana Fiskalnog saveta i urednika Makroekonomskih analiza i trendova o javnom dugu

Vladimir Vučković: Čak ni sa oštrim merama štednje do 2016. nećemo moći da smanjimo udeo javnog duga u BDP-u na zakonsku i ekonomsku granicu od 45 odsto.

See video
Tanjug, Video galerija, 22. jun 2012.

Izjava Vidosave Džagić, potpredsednika Privredne komore Srbije o zaostajanju privrede

Vidosava Džagić: Srpska privreda tehnološki prilično zaostaje za drugim zemljama EU i sa takvom tehnologijom ne možemo obezbediti klasu kvaliteta koji ima tržišnu prođu.

See video
Tanjug, Video galerija, 22. jun 2012.

Pokrivalica prvi dan, panel „Prvih deset konkretnih mera nove vlade – strategija Srbije za privredni rast