Okrugli sto „Manji nameti za više investicija”

26. septembar 2012 , Beograd, Ekonomski institut
See video
RTS, Dnevnik 2, 26. septembar 2012.

Da bi se pokrenula privredna aktivnost neophodno je izmenama postojećih zakona pojednostaviti procedure i skratiti vreme za izdavanje građevinskih dozvola, ocenjeno je na okruglom stolu o racionalizaciji parafiskalnih naknada radi podsticanja građevinarstva i tržišta nekretnina koji su organizovali Ekonomski institut i USAID Srbija.

Izjave Suzan Kutor, direktora ekonomskog odeljenja USAID Srbija i Mlađana Dinkića, ministra finansija i privrede u Vladi Srbije

Suzan Kutor: Smanjenje iznosa administrativnih taksi i naknada smanjiće veliki teret koji je nametnut građevinskoj industriji i povećaće konkurentnost Srbije.

Mlađan Dinkić: Podržavam apsolutno da se pojam konverzije potpuno isključi iz novog zakona o planiranju i izgradnji.

See video
Tanjug, Video galerija, 26. septembar 2012.

Izjava Aleksandra Vlahovića, predsednika Ekonomskog instituta, o ključnim problemima u oblasti parafiskalnih nameta i pribavljanju građevinskih dozvola.

Aleksandar Vlahović: Sigurno je da postoji čitav niz otvorenih pitanja. Jedno od njih je koje parafiskalne namete treba ukinuti, drugo je koje parafiskalne namete treba prevesti u redovne poreske oblike, a pitanje je i tretman naknade za uređenje građevinskog zemljišta.

See video
Tanjug, Video galerija, 26. septembar 2012.

Izjava Mlađana Dinkića, ministra finansija i privrede u Vladi Srbije o pojednostavljenju dobijanja građevinske dozvole.

Mlađan Dinkić: Sada je prosečno vreme potrebno za izdavanje dozvola oko 280 dana što nas svrstava na dno svetske lestvice. To je neophodno promeniti.

See video
Tanjug, Video galerija, 26. septembar 2012.

Izjava Mlađana Dinkića, ministra finansija i privrede u Vladi Srbije o reformi parafiskalnih naknada.

Mlađan Dinkić: Nije sporan pravac u kom treba ići, ali teorijski pravac je jedno, a praktična primena drugo jer su prihodi od naknada trenutno bitni prihodi lokalnih samouprava.

See video
Tanjug, Video galerija, 26. septembar 2012

Izjava Suzan Kutor, direktora ekonomskog odeljenja USAID Srbija o reformi u građevinskom sektoru.

Suzan Kutor: Srbija treba da obezbedi sredstva za preko potreban razvoj svoje lokalne infrastrukte za šta je neophodan dijalog svih relevantih aktera.

See video
Tanjug, Video galerija, 26. septembar 2012.

Izjava Borisa Begovića, profesora Pravnog fakulteta u Beogradu o uvođenju infrastrukturne naknade.

Boris Begović: Već u ovom trenutku treba razdvojiti tržišnu cenu koju kupac zemljišta, odnosno investitor, plaća vlasniku, ma ko to bio, i infrastrukturnu naknadu koja se ne plaća neminovno vlasniku.

See video
Tanjug, Video galerija, 26. septembar 2012.

Okrugli sto „Manji nameti za više investicija“ (pokrivalica).