Gostovanje Prof. dr Miladina Kovačevića saradnika Ekonomskog instituta i časopisa MAT na Radio Begrad 1 u emisiji “U središtu pažnje”, oktobar 2013

09. oktobar 2013 , Beograd
See video
Radio Beograd 1 emisija “U središtu pažnje”, 09.Oktobar 2013.

Sažetak emisije
Kako će se nove ekonomske mere odraziti na najstarije sugrađane? Vlada Srbije je predstavila mere koje treba da donesu uštede u državnom budžetu, obezbede fiskalnu stabilnost i privredni rast. Mnogi se pitaju da li će teret krize biti ravnomerno raspoređen i koliko će nove mere osetiti penzioneri?

Ministar finansija predočio je, između ostalog, nastavak reforme penzionog sistema uz dalju indeksaciju penzija u 2015. i 2016. od po 0,5% dva puta godišnje. Plan je, kako je naveo, da se do 2020. Godine približi granica za oba pola i da do tog roka ona bude 63 godine za žene, a za muškarce 65 godina.

Ministar finansija je, predstavljajući novi paket mera, predočio i da ćemo morati da razgovaramo o uključivanju penala za raniji odlazak u penziju.

Stručnjaci su saglasni da je Srbiji neophodna penzijska reforma zbog ekonomskih i demografskih problema. Na čemu bi promene trebalo da se zasnivaju kako bi penzioni sistem bio održiv, kakav je penzijski sistem potreban Srbiji i da li su nove mere put u konsolidaciju srpske ekonomije, pa samim tim i standarda svih građana?

Gosti emisije su dr Gordana Matković professor na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju FEFA i direktor studija socijalne politike u Centru za liberalnodemokratske studije i Miladin Kovačević analitičar MATA.