Srebrna medalja za pronalazaštvo

Srebrna medalja za pronalazaštvo
21. maj 2012 , Beograd

Pronalazak zaštićen patentnom prijavom P-2011/0586 ''Farmaceutska kompozicija na bazi lekovitog bilja za primenu u humanoj i veterinarskoj medicini'' nagrađen je srebrnom medaljom sa likom Nikole Tesle za oblast novih tehnologija na 32. Međunarodnoj izložbi pronalazaka, novih tehnologija i industrijskog dizajna „Pronalazaštvo -Beograd 2012“.

 

 

 

Pronalazači nagrađenog patenta su Irena Žižović (rukovodilac projekta), Slobodanka Jovanović, predsednik Naučnog veća Ekonomskog instituta, Vanja Tadić, Ivana Arsić, Dušan Mišić, Sofija Đorđević, Slobodan Petrović, Jasna Ivanović, Marko Stamenić, Stoja Milovanović, Ana Žugić, Jelena Ašanin, Ksenija Aksentijević, Dušanka Runjajić-Antić.

Projekat je finansiralo Ministarstvo prosvete i nauke Republike Srbije, a vlasnici i podnosioci patentne prijave su Tehnološko-metalurški fakultet u Beogradu, Fakultet veterinarske medicine u Beogradu, Ekonomski institut u Beogradu i grupa pronalazača iz Instituta ''dr Josif Pančić''.

Nagrađeni pronalazak, komprimovane lozenge, je originalna kombinacija četiri suva biljna ekstrakta koji ulaze u sastav oribleta. Proizvod sadrži prirodne aktivne supstance koje imaju jako antibakterijsko dejstvo na gram-pozitivne bakterije, uključujući i sojeve koji pokazuju rezistenciju na veliki broj antibiotika. Pored prevencije i lečenja zapaljenja sluznice usne duplje i ždrela oriblete se mogu koristiti za ublažavanje ili otklanjanje simptoma i stimulisanje regeneracije sluznice usne duplje, ždrela, jezika i desni kod akutnih i hroničnih neinfektivnih i infektivnih zapaljenskih procesa.

Centar za transfer tehnologije (CTT) Univerziteta u Beogradu je oriblete ponudio za međunarodni transfer tehnologije preko preko ISIS Enterprise Univerziteta u Oksfordu.

U cilju formiranja fonda za transfer tehnologija, u Beogradu je 21. juna 2012. organizovana ‘’Prva donatorska konferencija Univerziteta u Beogradu za podršku razvoju inovativne delatnosti i transfera tehnologije u Srbiji’’, gde je CTT privrednicima ponudio nove tehnologije za transfer, među kojima i nagrađenu tehnologiju za oriblete.