Predstavljen 218. broj MAT-a

Predstavljen 218. broj MAT-a
15. januar 2013 , Beograd, Ekonomski institut

Inflacija upola manja od prošlogodišnje

Inflacija će ove godini  preći šest odsto, ali će rast cena biti sporiji, upola manji nego u 2012. godini. – Srbija  u 2013. može da očekuje  oko 1,6 milijardi evra direktnih stranih investicija, procenjuju stučnjaci Ekonomskog instituta – autori časopisa Makroekonomske analize i trendovi

 

 

 

Inflacija će ove godine u Srbiji sigurno biti šest odsto, ali će rast cena biti sporiji nego u 2012. godini, izjavio je  Stojan Stamenković, saradnik Ekonomskog instituta – koordinator istraživačkog projekta Makroekonomske analize i trendovi.

Stamenković je, na predstavljanju novog broja MAT-a u Ekonomskom institutu, ocenio da inflacija sigurno neće biti u ciljanim okvirima koji su za ovu godinu četiri plus-minus 1,5 odsto, da će biti nešto veća, ali da će njeno kretanje zavisiti i od okolnosti u okruženju.

Iako sledi povećanje cena pod kontrolom države, inflacija će u ovoj godini biti približno upola manja nego u 2012, što je i dalje relativno visok nivo, ocenio  je Vladimir Vučković, urednik MAT-a.

Mesečna inflacija u Srbiji, podsetio je Vučković, posle ubrzavanja tokom tri meseca po prosečnoj stopi od 2,3 odsto, u novembru bila na nultom nivou, a u decembru iznosila minus 0,4 odsto, tako da smo godinu završili sa 12,2 odsto. Pojeftinjenje samo jedne petine potrošačke korpe neutralisalo je poskupljenje skoro tri petine potrošačke korpe, rekao je Vučković precizirajući da se radi o pojeftinjenju svežeg mesa, kao posledica klanja stoke posle suše, kao i južnog voća i goriva za vozila, što su međunarodne cene na koje mi nemamo uticaj.

Sveže meso je, po Stamenkoviću, pojeftinilo zbog pokolja stoke posle suše usled poskupljenja stočne hrane, ali u budućnosti, uz rast regulisanih cena, kaže, treba očekivati i poskupljenje mesa i drugih proizvoda čija je cena pala zbog suše i niske tražnje.

Govoreći o paradoksu da je Srbija u recesiji, a da cene rastu, Stamenković je istakao da su uzrok tome monopolske strukture na tržištu, velika distorzija između proizvođačkih cena hrane i cena u industriji i trgovini, ali i pritisak potrošnje.

Stamenković je ocenio da će nivo direktnih stranih investicija u Srbiji ove godine biti ispod dve milijarde evra, odnosno da možemo da očekujemo oko 1,6 milijardi evra SDI. Prema njegovim rečima, taj iznos može da bude i veći ako dođu još neka iznenađenja kao što su investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.Međutim, ne veruje da će iznenađenja biti tolika da se dostignu i dve milijarde evra, a kamoli više od toga.

(Prema pisanju Tanjuga 15.1.2013)