Predstavljen 215. broj MAT-a

Predstavljen 215. broj MAT-a
09. oktobar 2012 , Beograd (Privredna komora Srbije)

Bez jasnih signala oporavka

Pad privredne aktivnosti u Srbiji je zaustavljen, ali i dalje nema jasnih pokazatelja privrednog oporavka, ocenili su stručnjaci Ekonomskog instituta na predstavljanju septembarskog broja časopisa „Makroekonomske analize i trendovi“

 

 

U Srbiji je zaustavljen pad privredne aktivnosti, ali nema jasnih pokazatelja privrednog oporavka, dok spoljnotrgovinska razmena gotovo stagnira, ocenio je Vladimir Vučković, urednik časopisa "Makroekonomske analize i trendovi", predstavljajući septembarski, 215. broj MAT-a.

Industrijska proizvodnja je, prema Vučkovićevim rečima, u avgustu bila veća za 1,7 odsto nego u julu, zahvaljujući oporavku prerađivačke industrije. Proizvodnja je u avgustu i dalje manja u odnosu na isti mesec prošle godine i to za 0,9 odsto, a kumulativni zaostatak iz prethodnih godina je 3,7 odsto.

Vučković je upozorio da bi inflacija u Srbiji do kraja godine mogla da dostigne oko 12 odsto, što je najvećim delom posledica rasta cena hrane.

Izgleda da je ciljana granica od 10 odsto u ovoj godini sada isuviše optimistična", dodao je Vučković. Rast inflacije ove godine, prema oceni autora MAT-a, nije izazvan monetarnom ekspanzijom, već rastom cena na tržištu.

Miladin Kovačević, član redakcije MAT-a, objasnio je da će zbog poskupljenja hrane inflacija u septembru porasti za jedan odsto, u oktobru za četiri odsto, a do kraja godine preći će 10 odsto i verovatno dostići 12 procenata. Kovačević je napomenuo da ta inflacija nije podstaknuta tražnjom i da je "u tom smislu monetarna politika nemoćna".

Koordinator istraživačkog projekta MAT-a Stojan Stamenković upozorio je da Srbija već sledeće godine može upasti u krizu javnog duga, ukoliko nastavi da se zadužuje, naglašavajući da je zemlji neophodan novi aražman s MMF-om jer, između ostalog, smanjuje ocenu rizika za ulaganje.

Stopa kreditiranja spoljnog duga Srbije je trenutno visoka, upozorio je Stamenković i ocenio da na kratak rok kriza spoljnog duga može da poveća inflaciju, a na srednji rok može da podstakne depresijaciju dinara.

"Nema rešavanja dužničke krize preko monetarne ekspanzije", ukazao je Stamenković i poručio da fiskalna konsolidacija nema alternativu.

Korišćeni delovi izveštaja Tanjuga