Predstavljen 213-214. dvobroj MAT-a

Predstavljen 213-214. dvobroj MAT-a
04. septembar 2012 , Ekonomski institut

Bez dobrih signala

Do kraja 2012. može se očekivati pad bruto domaćeg proizvoda Srbije od 2,5 odsto i inflacija od oko deset odsto, dok će gubici u poljoprivredi biti najmanje milijardu dolara, ocenili su stručnjaci Ekonomskog instituta na predstavljanju novog broja MAT-a


 

Do kraja ove godine može se očekivati pad bruto domaćeg proizvoda Srbije za 2,5 odsto, inflacija bi mogla dostići oko deset procenata, dok će gubici u poljoprivredi biti najmanje milijardu dolara, upozorio je Vladimir Vučković, glavni urednik časopisa “Makroekonomske analize i trendovi” (MAT™), predstavljajući najnoviji 213-214. dvobroj tog biltena.

Od maja do jula industrijska proizvodnja u Srbiji opala je za oko 3,4 odsto ili u proseku oko 1,2 odsto mesečno što je "zabrinjavajuće", jer se posle dužeg perioda prvi put beleži tromesečni uzastopni pad.

Prema Vučkovićevim rečima, u prerađivačkoj industriji od maja do jula zabeležen je pad od šest odsto, a u tom periodu smanjena je i proizvodnja građevinske industrije, kao i proizvodnje električne opreme i prehrambene industrije, što je novina.

"Očigledno je da jenjava tražnja i na domaćem i na stranom tržištu", kazao je Vučković i dodao da su zarade u ovoj godini imale najveći prosek u junu, a onda su u julu opale u proseku za 2,7 odsto, što se odražava na potrošnju koja pada. Prema njegovim rečima ni u ostalim segmentima srpske privrede nema "dobrih signala" i prognoze privrednika na osnovu ankete su negativne. Oni ne očekuju poboljšanje prodaje, odnosno, očekuju pogoršanje prometa robe i rast inflacije.

Inflacija bi na kraju godine mogla dostići 10 odsto, što je dvostruko više od planirane gornje granice za ovu godinu, upozorio je urednik MAT-a.

Kada je o poljoprivredi reč, pad proizvodnje mogao bi da bude i do 10 odsto u odnosu na dobru 2011. godinu. Procena Ekonomskog instituta je da će gubitak u poljoprivredi biti oko milijardu dolara.

“Nova vlada je formirana, ali mi i dalje nemamo nikakvu ekonomsku politiku. Čak se ne vidi ni kako će se sanirati gorući problem, deficit u budžetu”, ocenio je Stojan Stamenković, koordinator istraživačkog projekta MAT-a.

(Prema pisanju Tanjuga, Bete i Blica 04. septembar 2012.)