Predstavljen 212. broj MAT-a

Predstavljen 212. broj MAT-a
10. jul 2012 , Beograd (Privredna komora Srbije)

Novi aranžman sa MMF-om za reprogram duga

Srbija će verovatno morati da pregovara sa Međunarodnim monetarnim fondom o novom aranžmanu u okviru koga bi bio predviđen reprogram ili još bolje otpis dela postojećeg duga zemlje, ocenili su stručnjaci Ekonomskog instituta na predstavljanju novog, junskog broja časopisa "Makroekonomske analize i trendovi".

 

 

Trenutno je malo verovatno, prema oceni autora MAT-a, da će Srbija na jesen moći da servisira dospele rate, čak i ako se primene sve mere kratkoročne fiskalne konsolidacije, dok bi zaduživanje bilo mnogo izvesnije i povoljnije ukoliko se produži aranžman sa MMF-om.

U okolnostima u kojima se nalaze država i privreda, jasno je da postojeći aranžman sa MMF-om nije dovoljna potpora za prevazilaženje preteće krize duga u javnim finansijama i sprečavanje mogućih bankrotstava u privredi i finansijskom sektoru, upozoreno je na predstavljanju MAT-a u Privrednoj komori Srbije. Zbog toga je, kako je precizirao koordinator istraživačkog projekta MAT-a Stojan Stamenković, potreban novi aranžman u okviru kog bi se razmišljalo o reprogramiranju ili otpisu dela postojećeg duga. On je dodao da je stopa servisiranja duga Srbije, kao odnos prihoda od izvoza robe i usluga i dospele glavnice i kamata za otplatu, sada viša od 30 odsto, a smatra se kritičnim već kada pređe 25 odsto.

Trenutno se u zemlji ne sprovodi ekonomska politika i nje neće biti dok se ne formira nova vlada Srbije, ocenio je Stamenković.

Vladimir Vučković, urednik MAT-a, rekao je da je u Srbiji primetna stagnacija privredne aktivnosti: industrijska proizvodnja stagnira na nešto nižem nivou, za oko 1,5 odsto ispod proseka iz prošle godine. Od 10 najvećih oblasti u usponu je proizvodnja gume i plastike, koja za pet meseci ove godine ima kumulativan rast od 15 odsto, dok je proizvodnja osnovnih metala prepolovljena, dodao je on.

Izvoz stagnira na nivou koji je za oko četiri odsto iznad prošlogodišnjeg, dok je uvoz na nivou od oko pet odsto iznad proseka, dodao je urednik MAT-a. Zbog toga se širi spoljnotrgovinski deficit i u prvih pet meseci je za oko 11 odsto veći nego u istom periodu prošle godine, istakao je Vučković i kao jedan od najvažnijih faktora za to naveo opadanje izvoza gvožđa i čelika, odnosno odlazak "Ju-Es stila".

To, kako je naveo, između ostalog dovodi i do rasta platnobilansnog deficita Srbije, koji je u prva četiri meseca za gotovo 50 odsto veći nego prošle godine. Rast platnobilansnog deficita uslovljava i loše kretanje dohodaka, odnosno odliv profita i kamata, kao i pad doznaka, a rezultat toga je deficit od 1,4 milijardi evra za prva četiri meseca ove godine, naglasio je Vučković.

Anketa MAT-a među domaćim privrednicima pokazala je da je indeks poslovne klime u junu bolji nego u maju zbog sektora društvene i državne privrede, očekivana prodaja stagnira na niskom nivou, ali je indeks očekivanog rizika na istorijskom maksimumu - nikada otkako MAT anketira i analizira poslovnu klimu, očekivani indeks rizika nije bio veći.

(Prema pisanju Tanjuga, 10. jul 2012.)