Potpisan sporazum ekonomskih instituta

Potpisan sporazum ekonomskih instituta
17. jul 2012 , Banjaluka (Privredna komora RS)

Projekti za bolju privrednu saradnju

Sporazum potpisali Dragan Šagovnović i Radovan Rodić, generalni direktori beogradskog i banjalučkog ekonomskog instituta

 

 

 

Ekonomski institut Beograd i Ekonomski institut Banjaluka potpisali su 17. jula u Banjaluci Sporazum o poslovnoj saradnji.

Sporazumom su utvrđena područja saradnje od zajedničkog interesa, naročito u oblasti izdavaštva, poslovnog savetovanja i revizije, kao i organizacije događaja značajnih za ekonomski razvoj i unapređenje saradnje između Republike Srpske i Republike Srbije.

Sporazum o poslovnoj saradnji potpisali su Radovan Rodić, generalni direktor Ekonomskog instituta a.d. Banjaluka i Dragan Šagovnović, generalni direktor Ekonomskog instituta a.d. Beograd. Svečanosti u Banjaluci prisustvovali su Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske, Dragica Ristić, direktor Privredne komore Republike Srpske, kao i direktori najvećih preduzeća i banaka iz Republike Srpske.

Radovan Rodić, generalni direktor Ekonomskog instituta Banjaluka je izjavio:

„Potpisivanje ovog sporazuma je logičan nastavak i unapređenje dugogodišnjih, izuzetno korektnih i konstruktivnih odnosa dva instituta, koji su naročito intenzivirani tokom ove godine i već su imali za rezultat zajednički rad na kreiranju novih projektnih ideja, naročito onih koje se odnose na razvoj i prosperitet naših prostora. Zajednička vizija Ekonomskog instituta iz Beograda i Ekonomskog instituta iz Banjaluke je da kroz saradnju ukrupnjavaju svoje istraživačke kapacitete i da još uspešnije participiraju u razvojnim projektima u evropskim i svetskim razmerama“.

Dragan Šagovnović, generalni direktor beogradskog Ekonomskog instituta rekao je da saradnja dve institucije ima naučni, istraživački i privredni značaj.

„Ekonomski institut iz Banjaluke prepoznali smo kao prirodnog partnera za saradnju jer su obe istraživačko razvojne institucije izrazito prisutne u privrednom životu Srbije i Republike Srpske. Ekonomski institut Beograd nastoji da doprinese jačanju privrednih veza Srbije i Republike Srpske, a jednim od najvažnijih projekata saradnje smatramo strateško povezivanje elektroprivreda Srbije i Republike Srpske. Uvažavajući kompletan splet veza i odnosa potrebno je uraditi i studiju kompatibilnosti privreda Srbije i Republike Srpske u cilju njihovog usaglašenog razvoja”, istakao je Šagovnović.

Na svečanosti u Banjaluci, Vesna Jeličić, specijalni savetnik za komunikacije u Ekonomskom institutu Beograd, predstavila je projekat "Makroekonomske analize i trendovi – MAT, izdanje za Republiku Srpsku", koji će, kako je predviđeno Sporazumom, biti jedna od prvih zajedničkih aktivnosti dva instituta. Prvi broj trebalo bi da izađe iz štampe do kraja ove godine.