Neophodna reforma javnog sektora

Neophodna reforma javnog sektora
23. oktobar 2012 , Beograd, Ekonomski samit Republike Srbije

Efekti svih mera koje je nova vlada preduzela u domenu fiskalne konsolidacije biće brzo iscrpljeni ukoliko se ne pristupi reformi javnog sektora, ocenio je Aleksandar Vlahović, predsednik Ekonomskog instituta na 12. Ekonomskom samitu Republike Srbije koji je 22. i 23. oktobra održan u Beogradu

 

 

 

Aleksandar Vlahović je na 12. Ekonomskom samitu pod nazivom „Stvaranje celovite slike o budućnosti Srbije“ rekao da je budžet za 2013. "ohrabrujući" i da će najveći politički izazov u narednoj godini biti istrajavanje na planiranom usklađivanju plata u javnom sektoru i penzija. Prema njegovim rečima, treba pozdraviti racionalizaciju subvencija u budžetu za narednu godinu, što je korak dalje na planu fiskalne konsolidacije, ali nedostaje reforma penzijskog sistema.

Centralna tačka reforme javnog sektora trebalo bi da bude odvajanje penzijskog fonda od budžeta, u što većoj meri, naglasio je Vlahović.

Govoreći o aktuelnim dešavanjima u poljoprivredi Srbije, prof. dr Miladin Ševarlić, specijalni savetnik u Ekonomskom institutu i predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije, upozorio je da se u Srbiji može očekivati novi pokolj stoke, zbog skupe stočne hrane i njene nestašice.

„Napor da se eventualno interveniše sa stočnom hranom iz Robnih rezervi je jako dobar, ali mislim da će, bez posredstva zadruga koje su uništene, to teško biti realizovano tako da dođe do krajnjih korisnika, odnosno porodičnih gazdinstava“, rekao je Ševarlić, dodajući da to može da koristi velikim, krupnim, tržišnim farmama koje mogu da imaju neposredne kontakte sa Robnim rezervema, ali seljačka gazdinstva teško da mogu da dođu do te hrane.

S obzirom na očekivani pokolj grla i s obzirom na to da će stočarstvo verovatno smanjiti učešće na oko 25 odsto u vrednosti poljoprivredne proizvodnje, mislim da smo ušli u zonu trajne zavisnosti za stočarskim proizvodima koji su cenovno daleko vredniji, rekao je Ševarlić. Na taj način smo poklonili tržište stočarskih proizvoda od sedam miliona potrošača zbog pogrešnih mera u agrarnoj politici koju smo vodili sa smanjivanjem premija za mleko i rigidnim uslovima za subvencije, isključivo po umatičenom grlu, ocenio je on.