Prezentacija 204. broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi

08. novembar 2011 , Biblioteka „Nikola Pašić“, Ekonomski institut
See video
RTS, Dnevnik 2, 8. novembar 2011

Stručnjaci Ekonomskog instituta ocenili su da se ne uočava  oporavak privredne aktivnosti u Srbiji i da nema razloga za optimizam. Rast industrijske proizvodnje vrlo skroman, a opadanje izvoza je izrazitije nego opadanje uvoza.Ovo je trentuak kada je najvažnije da se reaguje na dešavanja u EU, posebno u Italiji, upozoreno je predstavljanju časopisa Makroekonomske analize i trendovi

Izjave  Aleksandra Vlahovića, predsednika Ekonomskog instituta,  prof. dr Vladimira Vučkovića, urednika i Stojana Stamenkovića, koordinatora istraživačkog projekta MAT

Aleksandar Vlahović: Imajući u vidu da je Italija jedno od ključnih izvoznih tržišta Srbije, najavljene mere štednje u Italiji kao odgovor na eventualnu krizu suverenog duga, svakako da imaju efekat na nivo plasirane robe iz Srbije ka Italiji", kaže Aleksandar Vlahović iz Ekonomskog instituta.
Vladimir Vučković: Kriza u evrozoni i svetu kriva je za loše rezultate industrije i samim tim i izvoza, jer je Srbija,  mala i otvorena privreda i oslanja se na inostranu tražnju. Ono gde je veća naša odgovornost to je fiskalni sektor gde smo zavisni od priliva kapitala i ukoliko taj kapital presuši na međunarodnom tržištu otvoriće s rupe u našim javnim finansijama.
Stojan Stamenković: Sve priče u predizbornoj kampanji da će neko vrlo brzo da poveća standard i zaposlenost su priče za malu decu.