Letnji Vivaldi forum „Šta i kako dalje“

21. jun 2012 , Mokra Gora
See video
1. RTS, Dnevnik 2, 22. jun 2012.

Prilog Vivaldi forum na Mokroj Gori

Dok se čeka dogovor političara o formiranju vlade, ekonomisti i privrednici ne gube vreme. Sa ekonomskog foruma "Vivaldi" na Mokroj gori, predlažu mere koje bi trebalo da dovedu do rasta ekonomije. Njihova poruka je jasna: vlada treba što pre da se formira da bi se izbegla recesija.

Izjave Lu Brefora, šefa Kancelarije Svetske banke u Srbiji, Vadimira Vučkovića, člana Fiskalnog saveta i urednika Makroekonomskih analiza i trendova, Božidara Đelića, konsultanta Evropske banke za obnovu i razvoj i Miloša Bugarina, predsednika Privredne komore Srbije.

Lu Brefor: Srbija pati od visokog nivoa holesterola koji je dobila od velikog zaduživanja. U redu je kada dug raste radi investicija, ali ne i zbog potrošnje i davanja za plate i penzije. Nova vlada moraće sa manje sredstava da uradi više.

Vladimir Vučković: Sazreva svest političara da su javne finansije u problemu i da neke nepopularne mere moraju da se sprovedu. Međutim, izgleda da nisu još svesni dubine problema.

Božidar Đelić: Izbori su doveli do ulaska čak 46 partija u skupštinu pa smo u poslednje vreme videli jako izražavanje specifičnih stavova oko nekih specifičnih pitanja od strane nekih partija i to naravno dosta težak zadatak čini još težim.

Miloš Bugarin: Nije potreban samo konsenzus među političarima, nego i politički konsenzus sa privredom, kako bi ceo projekat bio održiv i imao svoju konstantu.

See video
2. Tanjug, Video galerija, 22. jun 2012.

Izjava Aleksandar Vlahovića, predsednika Saveza ekonomista Srbije i predsednika Ekonomskog instituta o štednji

Aleksandar Vlahović: Dilema štedeti ili trošiti kod nas apsolutno ne postoji. Naravno da je potrebno štedeti. Suštinski, preterana štednja nije dobra, kao što nije dobar ni izostanak fiskalne odgovornosti.

See video
3. Tanjug, Video galerija, 22. jun 2012.

Izjava Kori Udovički, bivšeg direktora UNDP za zemlje u tranziciji i predsednika CEVES-a o dilemi „štednja ili potrošnja“

Kori Udovički: Istina je da se smanjuje privredni zalet kad smanjujemo domaću tražnju, ali naš problem nije u veličini tražnje već na strani ponude.

See video
4. Tanjug, Video galerija, 22. jun 2012.

Izjava Lu Brefora, šefa Kancelarije Svetske banke u Srbiji, o spoljnom dugu Srbije

Lu Brefor: Visok spoljni dug Srbije, koji je premašio 45 odsto BDP-a i preti da bude uvećan za još 10 odsto može se porediti sa visokim nivoom holesterola u ljudskom organizmu.

See video
5. Tanjug, Video galerija, 22. jun 2012.

Izjava Miloša Bugarina, predsednika Privredne komore Srbije, o spoljnom dugu

Miloš Bugarin: Spoljni dug Srbije dostigao je 24,1 milijardu evra, zbog čega se mora promeniti način finansiranja privrede da bi se zaustavio njen pad. U ukupnom spoljnom dugu, deo duga privatnog sektora je oko 13,3 milijardi evra, a samo dug privrede je veći od devet milijardi evra.

See video
6. Tanjug, Video galerija, 22. jun 2012.

Izjava Božidara Đelića, konsultanta Evropske banke za obnovu i razvoj o stanju u javnim finansijama

Božidar Đelić: Krvarenje javnih finansija Srbije nije nešto što se pojavilo odjednom. Činjenica je da suprotno očekivanjima mnogih nije došlo do oporavka ekonomske situacije u Evropi i svetu, već naprotiv, do dodatnog pogoršanja.

See video
7. Tanjug, Video galerija, 22. jun 2012.

Izjava Vladimira Vučkovića, člana Fiskalnog saveta i urednika Makroekonomskih analiza i trendova o javnom dugu

Vladimir Vučković: Čak ni sa oštrim merama štednje do 2016. nećemo moći da smanjimo udeo javnog duga u BDP-u na zakonsku i ekonomsku granicu od 45 odsto.

See video
8. Tanjug, Video galerija, 22. jun 2012.

Izjava Vidosave Džagić, potpredsednika Privredne komore Srbije o zaostajanju privrede

Vidosava Džagić: Srpska privreda tehnološki prilično zaostaje za drugim zemljama EU i sa takvom tehnologijom ne možemo obezbediti klasu kvaliteta koji ima tržišnu prođu.

See video
9. Tanjug, Video galerija, 22. jun 2012.

Izjava Vladimira Vučkovića, člana Fiskalnog saveta i urednika Makroekonomskih analiza i trendova o saradnji sa MMF-om

Vladimir Vučković: Nije sporno da fiskalno prilagođavanje Srbija može da uradi sama, ali dobro je u ovakvim situacijama imati podršku MMF-a i koristiti njihovu stručnu pomoć i kredibilitet.

See video
10. Tanjug, Video galerija, 22. jun 2012.

Izjava Božidara Đelića, konsultanta Evropske banke za obnovu i razvoj o saradnji sa MMF-om

Božidar Đelić: Deficit tekućeg plaćanja prošle godine je bio oko devet odsto, dok su naši konkurenti u regionu imali ili suficit, poput Bugarske, ili deficite koji nisu bili veći od dva do tri odsto.

See video
11. Tanjug, Video galerija, 22. jun 2012.

Izjava Miloša Bugarina, predsednika Privredne komore Srbije, o saradnji sa MMF-om

Miloš Bugarin: Svi pokazatelji govore da nam je neophodna saradnja sa Međunarodnim monetarnim fondom. Sa onima koji govore da nije potrebna mogu da se složim samo ako smo u stanju da se pridržavamo dogovorene fiskalne discipline.

See video
12. Tanjug, Video galerija, 22. jun 2012.

Izjava Miloša Bugarina, predsednika Privredne komore Srbije, o hitnim merama vlade

Miloš Bugarin: U Srbiji je potrebna potpuno drugačija finansijska arhitektura. Pre svega treba smanjiti troškove poslovanja privrede.

See video
13. Tanjug, Video galerija, 22. jun 2012.

Pokrivalica prvi dan, panel „Prvih deset konkretnih mera nove vlade – strategija Srbije za privredni rast

See video
14. Tanjug, Video galerija, 22. jun 2012.

Pokrivalica prvi dan, panel „Ekonomska stvarnost Srbije – pogled iz medija“

See video
15. Tanjug, Video galerija, 21. jun 2012.

Pokrivalica, Letnji Vivaldi forum, Morka Gora, 21. jun

See video
16. Tanjug, Video galerija, 22. jun 2012.

Pokrivalica, Letnji Vivaldi forum, Morka Gora, 22. jun

See video
17. Tanjug, Video galerija, 23. jun 2012.

Izjava Aleksandra Vlahovića, predsednika Ekonomskog instituta i Saveza ekonomista Srbije povodom odluke agencije Mudis da snizi rejting 15 velikih svetskih banaka

Aleksandar Vlahović: Ne očekujem neposredne negativne posledice na tržište Srbije. Međutim, u nekom dužem vremenskom periodu, sigurno ova odluka neće povoljno uticati na kredibilitet bankarskog sektora u Evropi, s obzirom da se u ovom trenutku uveliko priča o krizi, koja ponovo “drma” bankarski sektor.

See video
18. Tanjug, Video galerija, 23. jun 2012.

Izjava Branislava Čanka, predsednika UGS Nezavisnost o tranziciji

Branislav Čanak: Nikada ni jedna zemlja nije putovala kroz tranziciju toliko dugo kao Srbija. Tranziciju ne treba poistovećivati sa privatizacijom, a mi smo je vremenom sveli na privatizaciju.

See video
19. Tanjug, Video galerija, 23. jun 2012.

Pokrivalica drugi dan, panel „Novi investicioni ciklus za nova radna mesta“