Drugi poljoprivredni forum „Hrana za Evropu“

11. oktobar 2012 , Subotica, hotel Galerija
See video
RTS, Dnevnik 2, 12. oktobar 2012.

Drugi poljoprivredni forum "Hrana za Evropu" u organizaciji beogradskog Ekonomskog instituta održava se u Subotici. Cilj dvodnevnog skupa je da se, kroz dijalog struke, države, proizvođača i banaka, analiziraju stanje i perspektive srpskog agrara, ali i da se predlože rešenja za kreiranje nove strategije i agrarne politike Srbije.

Izjave Gorana Kneževića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Miodraga Kostića, predsednika MK Group, Slobodana Petrovića, generalnog direktora Danube foods group i Imleka, Miladina Ševarlića, predsednika Društva agrarnih ekonomista Srbije o eventualnoj zabrani izvoza osnovnih životnih namirnica.

Goran Knežević: To je krajnja i nepopularna mera, ali Vlada je potpuno odlučna da obezbedi sigurnost u snabdevanju osnovnim životnim namirnicama.

Miodrag Kostić: Ako gledate štetu i korist, mislim da je mnogo manja šteta od zabrane nego šteta koja bi mogla nastati da u Srbiji nemamo te proizvode.

Slobodan Petrović: Što se tiče mleka imamo situaciju da vrlo malo izvozimo i biće jako teško da se vratimo na određena tržišta ako zaustavimo izvoz.

Miladin Ševarlić: Drugi gubitak je u zaradi na razlici u cenama ukoliko su cene na inotržištu veće nego na domaćem tržištu.

See video
RTV Vojvodina 1, Dnevnik, 12. oktobar 2012.

Da bi se što bolje prilagodili agrarnoj politici Evropske unije i bili konkurentni na tom velikom tržištu Srbiji je potrebna nova strategija razvoja agroprivrede i podsticajni agrarni budžet.

Izjave Gorana Kneževića, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srbije, Miodraga Kostića, predsednika MK Group, Slobodana Petrovića, generalnog direktora Danube foods group i Imleka.

Goran Knežević: To su pre svega strateške mere na povećanju agrarnog budžeta, stvaranje ambijenta prepoznatljivog za naše poljoprivredne proizvođače koji će moći dugoročno planirati proizvodnju i investicije, investicije, investicije.

Modrag Kostić: Treba veoma pažljivo raditi, ispitati sve bilanse i ako dođemo u situaciju da domaće stanovništvo nema ulja, šećera, mesa ili nečeg drugog naravno da treba ograničiti izvoz.

Slobodan Petrović: Ne mogu se na sve grane primeniti isti principi. Za industriju mleka biće jako teško da se vratimo na određena tržišta ako zaustavimo izvoz.

See video
RTV YU ECO, Info blok, 12. oktobar 2012.

Drugi po redu forum “Hrana za Evropu” održava se ponovo u Subotici sa ciljem da pruži mišljenja na temu dosadašnjih tendencija, sadašnjeg stanja, predstojećih izazova, rizika i perspektiva prilagođavanja agroprivrede Srbije u najzahtevnijoj fazi perioda pristupanja Evropskoj uniji, u fazi od kandidata do člana EU.

Izjave Aleksandra Vlahovića, predsednika Ekonomskog instituta, Gorana Kneževića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije

Aleksandar Vlahović: Srbiji nedostaje strategija razvoja agroprivrede koja će biti konsenzusom prihvaćen i kroz javnu raspravu određen i opredeljen dokument.

Goran Knežević: Ukoliko dosadašnje mere ne budu dovoljne da se stabilizuje ponuda osnovnih životnih namirnica na domaćem tržištu i to po prihvatljivim cenama, vlada će razmotriti čak i zabranu njihovog izvoza.

See video
RTV YU ECO, Info blok, 12. oktobar 2012.

Izjava Aleksandra Vlahovića, predsednika Ekonomskog instituta o novoj strategiji razvoja agroprivrede.

Aleksandar Vlahović: Ovo je poslednji trenutak da država Srbija izradi strategijski dokument koji se odnosi na agroprivredu, koji mora da bude rezultat konsenzusa svih učesnika u agroprivredi. Takav dokument ne sme da se uradi brzo, da bismo ga samo imali i stavili na neku policu već to mora da bude istinski dokument koga će se svaka naredna vlada pridržavati.

See video
Tanjug, Video galerija, 12. oktobar 2012.

Izjava Gorana Kneževića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije o strateškim ciljevima u agraru.

Goran Knežević: Strateški ciljevi Vlade Srbije su povećanje agrarnog budžeta, izrada zakona o podsticajima poljoprivredi i ruralnom razvoju i pronalaženje partnera za investicije.

See video
Tanjug, Video galerija, 12. oktobar 2012.

Izjava Gorana Kneževića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije o pomoći Vlade Srbije agraru.

Goran Knežević: Ukupna vrednost vanredne pomoći agraru za ublažavanje posledica suše je preko 150 miliona evra.

See video
Tanjug, Video galerija, 12. oktobar 2012.

Izjava Gorana Kneževića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije o merama Vlade Srbije.

Goran Knežević: Vlada je usvojila set mera za fiskalnu konsolidaciju kojima je sprečen slom finansijskog sistema i takozvani grčki sindrom.

See video
Tanjug, Video galerija, 12. oktobar 2012.

Izjava Aleksandra Vlahovića, predsednika Ekonomskog instituta o suficitu u spoljnotrgovinskoj razmeni agrarnih proizvoda.

Aleksandar Vlahović: Izvoz poljoprivrednih proizvoda predstavlja više od 23 procenta ukupnog izvoza Srbije. Ove godine možemo očekivati suficit u spoljnotrgovinskom prometu poljoprivrednim proizvodima od preko 1,3 milijarde evra.

See video
Tanjug, Video galerija, 12. oktobar 2012.

Izjava Miladina Ševarlića, predsednika Društva agrarnih ekonomista Srbije o potrebi za donošenjem nove strategije razvoja agroprivrede Srbije.

Miladin Ševarlić: Zašto nam je potrebna nova strategija? Strategija 2005. doneta je u vreme „finansijskog obilja“, imali smo donacije, kredite i potpuno drugačiju finansijsku osnovu. Danas imamo potpuno suprotnu situaciju. ­

See video
Tanjug, Video galerija, 12. oktobar 2012.

Izjava Dejana Krnjaića, državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o agrarnom budžetu 2013. godine.

Dejan Krnjaić: U budžetu za 2013. biće planirano četiri odsto sredstava samo za agrarni budžet, što je duplo više nego ove godine.

See video
Tanjug, Video galerija, 12. oktobar 2012.

Izjava Miodraga Kostića, predsednika MK Group, o pomoći u navodnjavanju.

Miodrag Kostić: Nije sve u novcu, ima nešto što može da se uradi i bez para. Mi bismo svih 18.000 hektara u vlasništvu navodnjavali, ne treba nam nikakva pomoć, samo ako bi nam se omogućilo da ukrupnimo imanja.

See video
Tanjug, Video galerija, 12. oktobar 2012.

Izjava Slobodana Petrovića, generalnog direktora Danube foods group i Imleka o eventualnoj zabrani izvoza osnovnih životnih namirnica.

Slobodan Petrović: Ne mogu se na sve grane primeniti isti principi. U industriji mleka vrlo malo izvozimo i biće jako teško da se vratimo na određena tržišta ako zaustavimo izvoz.

See video
Tanjug, Video galerija, 12. oktobar 2012.

Izjava Vesne Gantner, pomoćnika ministra poljoprivrede Republike Hrvatske o zabrani izvoza šećerne repe iz Srbije.

Vesna Gantner: Nismo skloni pričama o nekakvom „ratu šećera“ jer treba da negujemo dobrosusedske odnose. Razumemo situaciju, slična je i kod nas, tako da ćemo ove godine morati funkcionisati s takvom uredbom i zabranom.

See video
Tanjug, Video galerija, 12. oktobar 2012.

Izjava Miodraga Kostića, predsednika MK Group, o eventualnoj zabrani izvoza osnovnih životnih namirnica.

Miodrag Kostić: To je logična ekonomska odluka. Sve zemlje na svetu, razvijene i one manje razvijene, kada dođu u situaciju da odliv proizvoda može da uslovi da domaće stanovništvo ne bude dovoljno snabdeveno posežu za tom merom.

See video
Tanjug, Video galerija, 12. oktobar 2012.

Izjava Miladina Ševarlića, predsednika Društva agrarnih ekonomista Srbije, o eventualnoj zabrani izvoza osnovnih životnih namirnica.

Miladin Ševarlić: Dugoročno, svaka intervencija na tržištu podrazumeva da onaj ko donosi takve interventne mere mora da snosi ekonomske posledice po proizvođače na koje ta mera deluje kontraproduktivno.

See video
Tanjug, Video galerija, 13. oktobar 2012.

Izjava Ane Jolović, lidera tima za razvoj finansijskih tržišta USAID BEP o problemima u finansiranju malih i srednjih preduzeća.

Ana Jolović: Jedna stvar je neadekvatna regulativa koja se odnosi na bankarski sektor, druga je nedostatak ili loš nivo pratećih usluga kao što su računovodstvo, procenitelji ili revizori.

See video
Tanjug, Video galerija, 13. oktobar 2012.

Izjava Ane Jolović, lidera tima za razvoj finansijskih tržišta USAID BEP o pristupu izvorima finansiranja u agroprivredi.

Ana Jolović: Mala i srednja preduzeća u Srbiji generalno imaju problem u pristupu izvorima finansiranja, a on je još izraženiji u agroprivredi.

See video
RTV YU ECO, Info blok, 13. oktobar 2012.

Ukoliko bi se osiguranje poljoprivredne proizvodnje, kroz jasno definisane oblasti, uvelo kao obavezno za registraciju gazdinstva, povećala bi se ukupna premija osiguranja, a tako akumulirana sredstva opet bi se kratkoročno plasirala u poljoprivredu, zaključak je današnjeg panela posvećenog osiguranju u poljoprivredi na drugom poljoprivrednom forumu “Hrana za Evropu” u organizaciji Ekonomskog instituta iz Beograda koji je održan u Subotici.

Izjave Vladana Manića, generalnog sekretara Udruženja osiguravača Srbije i Mire Erić Jović, savetnika guvernera NBS.

Vladan Manić: Problem je u tome što se kod nas ljudi ne osiguravaju jer smatraju da država treba da im pokrije svaku štetu koja nastane.

Mira Erić Jović: Uglavnom je prisutna teza da se osiguranje ne isplati, da je mnogo skupo i to je uglavnom razlog što se poljoprivredni proizvošači u maloj meri kupuju proizvode osiguranja.

See video
Tanjug, Video galerija, 13. oktobar 2012.

Izjava Mire Erić Jović, savetnika guvernera NBS o premijama osiguranja u poljoprivredi.

Mira Erić Jović: U Srbiji učešće svih premija osiguranja u poljoprivredi iznosi svega 2,6 odsto u ukupnoj sumi premija neživotnog osiguranja.

See video
Tanjug, Video galerija, 13. oktobar 2012.

Izjava Vladana Manića, generalnog sekretara Udruženja osiguravača Srbije o osiguranju u poljoprivredi.

Vladan Manić: Republika Srbija je dosta investirala u poljoprivredno osiguranje kroz razne programe subvencija, ti programi idu i do 100 odsto, što nije uobičajeno u drugim zemljama.

See video
Tanjug, Video galerija, 13. oktobar 2012.

Izjava Nikole Mihailovića, predsednika Zadružnog saveza Srbije o restituciji zadružne imovine.

Nikola Mihailović: Zadruge u Srbiji trebalo bi da raspolažu sa približno 300.000 hektara zemljišta, a kao zadružna imovina ukljiženo je tek 10.000 hektara.

See video
Tanjug, Video galerija, 13. oktobar 2012.

Izjava Vojislava Stankovića, savetnika za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije o setvi pšenice.

Vojislav Stanković: Pšenicu treba posejati na 600.000 hektara da bi se obezbedila prehrambena sigurnost, da nemamo svake godine natezanje sa hlebom i da gledamo u boga hoće li roditi ili ne.

See video
Tanjug, Video galerija, 13. oktobar 2012.

Izjava Miladina Ševarlića, predsednika Društva agrarnih ekonomista Srbije o setvi pšenice.

Miladin Ševarlić: Za Srbiju je minumum površine koju treba zasejati pšenicom oko 500.000 hektara, a ukoliko se računa i na izvoz, onda treba zasejati najmanje 600.000 hektara.

See video
Tanjug, Video galerija, 12. oktobar 2012.

Drugi poljoprivredni forum „Hrana za Evropu“ (pokrivalica prvi dan).

See video
Tanjug, Video galerija, 13. oktobar 2012.

Drugi poljoprivredni forum „Hrana za Evropu“ (pokrivalica drugi dan).