Predstavljen 219. broj MAT-a

Predstavljen 219. broj MAT-a
05. februar 2013 , Beograd, Ekonomski institut

Rast sa MMF-om, ali bez izbora

Srbiji što pre potreban novi aranžman sa MMF-om. – Ako bude izbora, neće biti investicija, upozoravaju autori časopisa Makroekonomske analize i trendovi

 

 

 

Industrijska proizvodnja u Srbiji bi, posle pada u 2012. godini za 2,9 odsto, u prva tri meseca ove godine mogla da zabeleži rast od 2,5 odsto, izvoz u evrima bi porastao za15 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok bi potrošačke cene na kraju prvog kvartala bile veće za oko tri odsto u odnosu na decembarske, prognoze su stručnjaka Ekonomskog instituta u časopisu Makroekonomske analize i trendovi, koje je na prezentaciji novog broja izneo Stojan Stamenković, koordinator ovog istraživačkog projekta.

Međutim, Stamenkovića, sa ekonomske tačke gledišta, zabrinjava mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora, koji bi po njegovoj oceni u ovom trenutku bili „katastrofa za Srbiju“.

Oni bi, kaže, imali poguban uticaj na ekonomska kretanja, kao i u izbornoj 2012, samo što bi se sada, po njihovom završetku, krenulo sa još lošije pozicije:

"Raspišu li se izbori ove godine opet neće biti investicija. Ako ne budemo imali strane direktne, kao i portfolio investije koje će zatvori platni bilans, zadužuvanje države vodiće u produbljivanje krize, upozorio je Stamenković.

Srbiji je što pre potreban novi aranžman sa MMF-om i to – najkasnije u martu, smatra Vladimir Vučković, urednik MAT-a.

„Prvi korak fiskalne konsolidacije je završen, ali to ne treba da nas zavarava. Javne finansije ne smeju da se otrgnu kontroli. Potrebno je kvartalno pratiti izvršenje javnih rashoda, jer bi eventualni rebalans budžeta tek na jesen pokazao da je dinamika izvršenja budžeta nepovoljna, a tada bi za fiskalno prilagođavanje bilo kasno“, upozorio je Vučković,

Uz to, Vučković je podsetio da situacija na međunarodnom tržištu lako može da se preokrene, pa bi nam novi program sa s MMF-om dao dozu ozbiljnosti u međunarodnim okvirima.

„Ukoliko Srbija sklopi taj aranžaman možemo da očekujemo i dolazak više stranih investicija, jer investitori procenjuju kakva će situacija biti u Srbiji za nekoliko godina, a prvi pitanje je da li imamo aranžman sa MMF-om.“

Vučković je izrazio nadu da Ministarstvo finansija ima ozbiljne namere da obnovi razgovore sa MMF-om i dodao da se uskoro očekuje dolazak tehničke misije MMF-a u Beograd, koja bi proverila stanje u javnim finansijama kroz pregled najnovijih podataka. Potom bi se, kroz zajedničke razgovore, krenulo u razrešavanje nedoumica o budžetu i fiskalnoj politici, koje su ostale prilikom poslednjih, prošlogodišnjih razgovora, a nakon toga se očekuje nova runda razgovora sa delegacijim MMF-a u punom sastavu i – sklapanje novog aranžmana, objasnio je Vučković

Međutim, dugoročnije gledano, kako je podsetio Miladin Kovačević, jedan od autora MAT-a, Evropska unija ove godine očekuje samo 0,5 odsto rasta bruto domaćeg proizvoda, a sledeće 1,5 procenata, pa će zbog tesne veze sa evropskom ekonomijom, oporavak srpske ekonomije biti spor i dugo će trajati.

(Prema pisanju agencija 5.2.2013)