Održan Samit “DDI u jugoistočnoj Evropi”

Održan Samit “DDI u jugoistočnoj Evropi”
04. decembar 2014 , Hotel Esplanade Luxury, Zagreb

Visoki zvaničnici Vlade sastali su se da razgovaraju o Tehnikama i tenhologijama za obradu i analizu podataka velikog obima–DDI (eng. data-driven innovation) u jugoistočnoj Evropi.


 

 

 

Ekonomski institut iz Beograda, Ekonomski institut iz Banja Luke, Inženjerski biro Hrvatske, Izvršna agencija za visoko obrazovanje, istraživanje, razvoj i finansiranje inovacija iz Rumunije, Fond za primenjeno istraživanje i komunikacije iz Bugarske, Open Labs iz Albanije, Univerzitet u Ljubljani iz Sloveniji i Google organizovali su samit  "DDI u jugoistočnoj Evropi" , u Esplanade Luxury Hotelu u Zagrebu u Hrvatskoj. Visoki zvaničnici iz Srbije, Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore , Rumunije i Slovenije učestvovali su na samitu i razmijenili mišljenja o ovoj važnoj temi.

Dragan Šagovnović , direktor Ekonomskog instituta Srbije izjavio je: "Ekonomski institut iz Beograda je blisko sarađivao sa uvaženim institutima u regionu u pripremi dokumenta u vezi DDI. Svesni činjenice da DDI donosi niz izazova, mi takođe imamo za cilj da naglasimo ogromne pozitivne efekte za celokupno društvo. DDI mogu biti sredstvo za intenzivnu saradnju u regionu u cilju podizanja konkurentnosti svake pojedinačne zemlje i regiona u celini. Ovo je posebno važno s obzirom da stanovništvo u regionu broji preko 50 miliona ljudi, u poređenju sa populacijom pojedinačnih zemalja koja broji od 0,6 do 20 miliona. Takođe, BDP regiona iznosi gotovo 450 milijardi dolara, u poređenju sa BDP pojedinačnih zemalja koji iznosi od svega 4 do 190 milijardi dolara."