Održan 15. Ekonomski Samit

Održan 15. Ekonomski Samit
08. jun 2015 , Beograd, hotel “Metropol palace”

Petnaesti Ekonomski Samit Republike Srbije održan je 08. i 09. juna u hotelu „Metropol Palace“ u Beogradu, u organizaciji grčke kompanije TGI Group International i Ekonomskog instituta iz Beograda. Samit je protekao izuzetno uspešno sa visokom zapaženošću od strane medija i stručne javnosti. Centralna tema Samita bila je “oporavak i rast srpske privrede”.

 

 

 


Samit je otvoren radnim doručkom za predstavnike stranih kompanija i diplomatske zajednice, na kome se govorilo o napretku Srbije u procesu pristupanja EU. Osim toga, na Samitu je bilo reči o nacionalnoj bezbednosti i snazi međunarodne politike, radikalnim reformama u funkciji ubrzanog rasta i razvoja, izvorima ekonomskog rasta, načinima privlačenja stranih investitora, privatizaciji državnih preduzeća i učinjenom napretku, javnoj politici i implementaciji strategije, promeni modela upravljanja fondovima u zdravstvenom sistemu, novim energetskim alijansama u region,  makroekonomskoj stabilnosti i dr.

Učesnici 15. Ekonomskog Samita Srbije bili su najviši predstavnici vlasti, ministri, bivši ministri, eminentni ekonomski stručnjaci, profesori univerziteta, predstavnici EU, direktori uspešnih kompanija, diplomate, kao i predstavnici finansijskih i drugih organizacija iz Srbije i inostranstva.

Predsednik skupštine akcionara i Generalni direktor Ekonomskog instituta Dragan Šagovnović bio je moderator dva panela u kojima je bilo reči o privatizaciji državnih preduzeća i učinjenom napretku kao i novim energetskim alijansama u regionu. Prof. dr Sanja Filipović, viši naučni saradnik i rukovodilac projekata Ekonomskog instituta takođe je bila moderator panela koji je bio posvećen javnoj politici i izazovima u procesu implementacije strategije.