OSMI POLJOPRIVREDNI FORUM "HRANA ZA EVROPU", - AUTOHTONA SRBIJA U DIGITALNOM VREMENU, 13. DECEMBAR, VRDNIK

Posle niza tema koje smo pokretali na prethodnih sedam Foruma, na ovogodišnjem Forumu posebno su istaknute sledeće teme. Prva je očuvanje sortne baštine Srbije. Druga je pametna poljoprivreda, a u cilju podizanja agrarne proizvodnje na više faze prerade. I treća, podvlačenje značaja agroprivred u energetskoj tranzicji

U prvom delu, pored obraćanja organizatora Foruma, Ekonomskog instituta i Društva agrarnih ekonomista Srbije, ispred Pokrajinske vlade prisutnima i medijma su se obratili i predstavnici izvršne vlasti. 

U drugom delu istakli smo investicije u agroprivredu Srbije i osvetlili ih iz nekonvencionalnog ugla. Prvo, da li su investicije same po sebi dovoljne? I drugo, ukazali smo na značaj preduzetničkog pristupa i veću hrabrost mladih i obrazovanih da „uzmu stvar u svoje ruke“.

Treći deo Foruma bio je posvećen investitorima u sprskoj agroprivredi. Ujedno je reč o stalnim prijateljima i partnerima Foruma, koji svojim rezultatima i planovima svedoče da Srbija ima potencijal da već u srednjoročnom periodu udvostruči bruto vrednost agrarne proizvodnje.

Četvrti deo se odnosio na  bezbednosti hrane, kao nužnom uslovu, bez obzira da li je reč o autohtonim sortama u ratarstvu, povrtarstvu, stočarstvu, proizvodnji alkoholnih pića ili digitalnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Peti deo bio je orijentisan ka  energetici u agroprivredi. Ekonomski institut, kao deo konzorcijuma 11 zemalja, učestvuje u projektu pod nazivom “ENABLE.EU: Enabling the Energy Union through understanding the drivers of individual and collective energy choices in Europe”, u okviru Horizon 2020 programa. Naši nalazi su da izloženi sudu javnosti, te smo ih razmenili sa predstavnicima resornog ministarsva i kompanijama koje su uspele da naprave sinergiju između agroprivrede i energetike. 


Organizatori foruma: Ekonomski institut a.d. i Društvo agrarnih ekonomista Srbije. Forum su podržali projekat ENABLE.EUSavez poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije. 


Izveštaj

Program Foruma

Foto galerija

Mediji o događaju

Video galerija

 

Partneri Foruma: