Izdavaštvo

Ekonomski institut, samostalno i u saradnji sa drugim izdavačkim organizacijama, izdaje knjige, časopise i druge stručne publikacije.

U proteklih šezdeset godina u izdanju Instituta objavljeno je više od 150 knjiga.

Ekonomski institut je izdavač dva stručna časopisa: Industrija i Makroekonomske analize i trendovi.

Ministarstvo prosvete i nauke Republike Srbije podržava  Industriju kao naučni časopis, a Makroekonomske analize i trendovi  se nalaze na listi časopisa za popularizaciju ekonomske nauke.

 

Industrija

Industrija je vodeći naučni časopis međunarodnog značaja prema listi Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije. Već dve decenije obrađuje širok spektar naučnih i stručnih tema, donosi rezultate istraživanja konkretnih slučajeva poslovanja preduzeća, grana privrede i regiona, analizira uticaj globalnih trendova na privredna zbivanja. Izlazi tromesečno.

 

MAT

Zadovoljstvo nam je da Vas obavestimo da će sastavni deo Nacionalne poslovne revije biti bilten MAT (Makroekonomske analize i trendovi), koji je do sada izlazio u izdanju Ekonomskog instituta, uz podršku Privredne komore Srbije. Najcenjeniji i najuticajniji domaći stručni časopis iz oblasti makroekonomskih Istraživanja u NPR ulazi redizajniran i sadržajno obogaćen prema zahtevima i potrebama čitalaca.

Autori MAT-a su ugledni srpski ekonomisti, priznati u stručnoj i poznati najširoj javnosti, čije analize uvažava struka i koje konsultuju međunarodne finansijske organizacije,poputn MMF-a, Svetske banke, Vlade i poslovna zajednica: Stojan Stamenković, Miladin Kovačević, Boško Živković, Vladimir Vučković, Gordana Vukotić-Cotič, Tijana Čomić, Ivan Nikolić I drugi.

Mesečne javne prezentacije

Arhiva

 

 

NPR

Nacionalna poslovna revija – novi časopis u izdanju Ekonomskog instituta i Privredne komore Srbije

Časopis za poslovne ljude i one koji hoće to da budu, a u prvom broju se bavi najaktuelnijim privrednim temama.

U NPR se nalazi izbor najboljih tekstova iz "Harvard biznis revije", uticajnog poslovnog magazina, što garantuje ekskluzivne priče iz celog sveta i transfer znanja iz razvijenih ekonomija i od svetskih poslovnih lidera. Sastavni deo NPR čini i MAT – bilten koji je Ekonomski institut izdavao dugi niz godina, takođe u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Za prvi broj NPR govore i pišu ministar privrede Željko Sertić, ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović, predsednik PKS Marko Čadež, član Fiskalnog saveta NBS Vladimir Vučković, savetnik u PKS Bojan Đurić, direktor “Simensa” Ugo Ajhlinger, direktor Ekonomskog instituta Dragan Šagovnović, prvi čovek EMS-a Nikola Petrović, marketinški stručnjak Ivan Bender, direktor grčkog izdanja časopisa “Forin afers” Lukas Kaconis, i autorski tim MAT-a: Ivan Nikolić, Stojan Stamenković, Miladin Kovačević, Rade Ćirić, Boško Živković,Gordana Vukotić-Cotić Miroslav Marinković,Katarina Stančić i drugi.