Prezentacija 221. broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi

09. April 2013 , Beograd, Ekonomski institut
See video
RTS, Dnevnik 2, 9. april 2013.

U slučaju prekida dijaloga sa Prištinom, srpskoj privredi predstoji pad investicija, smatraju stručnjaci Ekonomskog instituta. Iako industrijska proizvodnja i izvoz rastu, prognoze Vlade o privrednom rastu znatno većem od dva odsto u ovoj i idućoj godini mogu se pokazati kao suvišne optimistične. Veliki Fiat iz Kragujevca daje i veliki zamajac srpskoj privredi, pre svega, izvozu.

Izjave Vladimira Vučkovića, glavnog i odgovornog urednika MAT-a i Stojana Stamenkovića, koordinatora istraživačkog projekta MAT.

Vladimir Vučković:
…Da postoje pozitivne naznake - postoje, ali je opasno širiti optimizam koji bi mogao da preraste u netačan zaključak da nam nisu potrebni MMF i EU…

Stojan Stamenković:
...Neće biti drastičnog rasta do dva odsto u ovoj i idućoj godini, bez obzira na dobre prognoze....
...Datum bi doneo povećanje izvoza i investcija....

See video
TV Prva, Vesti 19, 10. april 2013.

Kako će se nedobijanje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom odraziti na srpsku ekonomiju. Stručnjaci Ekonomskog instituta procenjuju da ćemo se skuplje zaduživati i manje izvoziti.

Izjave Stojana Stamenkovića, koordinatora istraživačkog projekta MAT и Vladimira Vučkovića, glavnog i odgovornog urednika MAT-a.

Vladimir Vučković:
Evropska unija je naše važno izvozno tržište. Ukoliko bi ekonomski partneri Srbije procenili da postoji veći rizik Srbije nakon problema u pregovorima, to bi na žalost moglo da rezultira padom izvoza, to jest njegovim sporijim rastom.

Stojan Stamenković:
Ostaje nada da zastoj u pregovorima neće biti shvaćen preozbiljno na zapadu jer u tom slučaju bismo se skuplje zaduživali, a to bi onda značilo sve veće kamate u sledećim godinama, a budžet Srbije i onako teško podnosi sadašnje kamate.