Predstavljen 208. broj MAT-a

Predstavljen 208. broj MAT-a
06. March 2012 , Beograd (Ekonomski institut)

Do kraja godine – 117 dinara za evro

Slabljenje kursa posledica  zamrzavanja aranžmana sa MMF-om i slabijeg priliva stranog kapitala. –  Oprezno sa korišćenjem deviznih rezervi

Analitičari Ekonomskog instituta u najnovijem, 208. broju „Makroekonomskih analiza i trendova“ (MAT) procenjuju da će kurs nastaviti da slabi, što je  jedna od posledica zamrzavanja aranžmana sa MMF-om i slabijeg priliva stranog kapitala usled finansijske krize i da  bi, zbog predstojećih izbora, zamrzavanje moglo da se pretvori i u prekid aranžmana.

– Naša  procena je da će kurs evra u ovoj godini biti povećan za 10 odsto i dostići  116–117 dinara za evro, pod uslovom da  priliv stranih direktnih investicija bude oko pet odsto BDP, što je nešto više od  1,5 milijardi evra i da se smanji deficit robe i usluga na pet milijardi evra – izjavio je Stojan Stamenković, koordinator istraživačkog projekta MAT.

Stamenković je izrazio sumnju da bi pre jeseni mogao da bude usvojen rebalans budžeta Srbije, što je jedan od uslova MMF-a za pozitivnu reviziju aranžmana.

– Dotle mi idemo nizbrdo – rekao je Stamenković ističući da „zamrzavanje“ aranžmana utiče na slabiji priliv kapitala i kretanje kursa evra.

Prema njegovim rečima, to bi delimično moglo da kompenzira dobijanje statusa kandidata za EU, što, kako je istakao, „samo po sebi ne donosi investicije, ma šta pričali političari“.

Stamenković je istakao da je jedan veoma važan efekat „zamrzavanja“ aranžmana sa MMF-om problem eksterne likvidnosti koji može da se otvori već tokom naredne dve godine, navodeći da je već sada stopa servisiranja duga iznad onoga što se smatra pristojnom granicom.

Ističući da je prema mišljenju Ekonomskog instituta monetarna politika Narodne banke Srbije (NBS) ispravna, on je ocenio da je kurs evra „počeo da beži zbog toga što se smanjuje ponuda“.

Po Stamenkoviću, treba računati s padom deviznih rezervi NBS do kraja ove godine za oko milijardu evra.

– Devizne rezerve bi se u 2013. smanjile za dodatnih oko 1,5 milijardi evra, a 2014. za 500 miliona do milijardu evra. Pod tim pretpostavkama već u 2014. deviznim rezervama, kojima sada pokrivamo oko osam meseci uvoza, ne bismo mogli da pokrijemo ni punih šest meseci – rekao je Stamenković.

Prof. dr  Boško Živković, jedan od  autora MAT-a, preporučio je veliki oprez pri raspolaganju deviznim rezervama i projekcijama  kursa, jer se negativni scenario može dogoditi  mnogo brže nego što očekujemo... Upozorio je na opasnost smanjenja kreditne izloženosti banaka sa većinskim stranim kapitalom koje posluju u jugoistočnoj Evropi, zbog toga što je Evropski savet dao rok bankama u EU da do 30. juna ove godine uvećaju kapitalnu adekvatnost na devet odsto.

Opasnost se, rekao je Živković, krije u tome što će filijale tih banaka iz zemalja EU, koje posluju u Srbiji, smanjiti kreditnu izloženost, a manja ponuda deviza na tržištu mogla bi da predstavlja dodatni pritisak na kurs dinara.

Posebno brine odluka monetarnih vlasti Austrije da smanje nivo aktivnosti u jugoistočnoj Evropi, a deo problema predstavlja i situacija u Grčkoj čije filijale banaka takođe posluju u Srbiji, rekao je Živković.

Na konferenciji na novinare učestvovao je i predstavnik USAID Projekta za bolje uslove poslovanja Milan Stefanović, izlaganjem o novom okviru za korporativno upravljanje.

(Prema izveštajima Tanjuga i Bete, 6. marta 2012.)